ahaion-7

Βαφτίζεται καθημερινά στα Ύδατα της Στυγός, στις κορυφές του Χελμού, ανανεώνοντας την αθανασία της. Γι’ αυτό και η Αιγιάλεια επιβιώνει από σεισμούς, κύματα και φωτιές.

Έτσι διατρέχει τους αιώνες από τα προϊστορικά χρόνια, συμβάλλοντας κατά καιρούς αποφασιστικά σε διάφορα σοβαρά θέματα.

Στο πολίτευμα και τη διακυβέρνηση, ιδρύοντας τον 8ο αι. π.Χ. την Α’ Αχαϊκή Συμπολιτεία, με έδρα την Ελίκη και κατόπιν το Αίγιο. Υπήρξε η πρώτη στην ιστορία ομοσπονδιακή δημοκρατία, 2600 χρόνια πριν τις Η.Π.Α. και 2800 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Στην απελευθέρωση του έθνους, ωριμάζοντας την ιδέα και προετοιμάζοντας την επανάσταση του 1821 στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (Αιγίου), στις 26 Ιανουαρίου 1821.

Στην οικονομία και την ανάπτυξη, παράγοντας και εξάγοντας την περίφημη μαύρη σταφίδα Βοστίτσα, επιτυγχάνοντας για πολλά χρόνια ποσοστά άνω του 50% όλων των εξαγωγών της χώρας.

Σήμερα η Αιγιάλεια συμβάλλει στην ηρεμία και την αποκατάσταση της σχέσης μας με τη φύση και την αυθεντικότητα. Παρ’ ότι γειτνιάζει με μεγάλα αστικά κέντρα και διεθνώς αναγνωρίσιμα σημεία (Ολυμπία, Δελφοί κ.ά.), παραμένει ακόμα σχετικά άγνωστη και ανεξερεύνητη. Και ως τέτοια, η Αιγιάλεια ανακαλύπτει μυστικά και βιώνει νέες εμπειρίες.

Ηρεμεί σε αξέχαστες διαδρομές μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ποτάμια και φαράγγια, λίμνες και βουνοκορφές, έλατο και κύμα. Βιώνει κατάνυξη και περισυλλογή σε μοναστήρια και εκκλησίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, θρησκευτικής και ιστορικής αξίας. Απολαμβάνει γεύση και γαστρονομική εμπειρία ποιοτικών τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων. Ζωντανεύει μύθους και ιστορίες από την προϊστορία και τη μυθολογία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της. Ζει έντονα όποτε το επιθυμεί, μέσα από δραστηριότητες αδρεναλίνης, extreme sports και έντονης διασκέδασης.

Κάποιοι αποκαλούν Τοσκάνη της Ελλάδας τις κατάφυτες πλαγιές της Αιγιάλειας, όπου πολλές, διαφορετικές και συχνά απρόσμενες εμπειρίες περιμένουν τον ταξιδιώτη αλλά και τον ντόπιο.

Όμορφα χωριά προσφέρουν αγροτουριστικές δραστηριότητες γνωριμίας με την καλλιέργεια, συγκομιδή και επεξεργασία των καρπών. Επισκέψιμα οινοποιεία σηματοδοτούν τις οινοτουριστικές δραστηριότητες της περιοχής και τους τοπικούς δρόμους κρασιού ανάμεσα στους αμπελώνες. Επισκέψιμα ελαιοτριβεία δείχνουν πως δημιουργείται το εξαιρετικό παρθένο ντόπιο ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια και ξωκλήσια, ταβέρνες στην εξοχή, παραδοσιακοί ξενώνες σε χωριά αλλά και η βρύση της Γκόλφως και πολλοί πλάτανοι στις πλατείες των χωριών συμπληρώνουν την εικόνα.

Σε λιγότερο από μισή ώρα μπορεί κάποιος να βρεθεί από την παραλιακή στην ορεινή Αιγιάλεια ή ακόμα και στα Καλάβρυτα. Τα βουνά και οι πλαγιές βουτούν στη θάλασσα με κλίσεις που συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά χρωμάτων ανάμεσα στο πράσινο του ελάτου και το γαλάζιο της θάλασσας. Ανάμεσα στις πτυχώσεις των πλαγιών ο Κριός, ο Κράθις, ο Βουραϊκός, ο Κερυνίτης, ο Σελινούντας, ο Μεγανίτης και ο Φοίνικας. Επτά ποτάμια και μια λίμνη, η λίμνη Τσιβλού, κάνουν το τοπίο σπάνιας ομορφιάς, ενώ από ψηλά τα ελατοδάση της Ζαρούχλας και του Τσιβλού, της Φτέρης, της Κουνινάς, του Λόπεσι και της Κρήνης κλείνουν το μάτι στον Κορινθιακό και τη Στερεά Ελλάδα, προσφέροντας μια απίθανη, καθηλωτική θέα στη θάλασσα μέσα από τα έλατα.

Και μέσα στο πιο όμορφο από τα φαράγγια, στον Βουραϊκό, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών, κρύβεται μια από τις πιο σπάνιες και όμορφες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος, το νεαρότερο ενδημικό του φαραγγιού, ανεβοκατεβαίνει αρμονικά με το ποτάμι από το 1896, καλύπτοντας ως ονειρικό πέρασμα του φαραγγιού τα 22,3 χιλιόμετρα μήκους και τα 750 μέτρα ύψους από το παραθαλάσσιο Διακοπτό μέχρι τα χιονισμένα Καλάβρυτα, πάνω στα 75 εκατοστά πλάτους της πιο στενής οδοντωτής σιδηροδρομικής γραμμής στον κόσμο.

Απλόχερη, ποιοτική και απρόσμενη, είναι έτοιμη να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη την δική του Αιγιάλεια.

(Κείμενα: «Απρόσμενη Αιγιάλεια»)