Ο Τόπος

Αιγιάλεια

Τοσκάνη της Ελλάδας

Κάποιοι αποκαλούν Τοσκάνη της Ελλάδας τις κατάφυτες πλαγιές της Αιγιάλειας, όπου πολλές, διαφορετικές και συχνά απρόσμενες εμπειρίες περιμένουν τον ταξιδιώτη αλλά και τον ντόπιο. Όμορφα χωριά προσφέρουν αγροτουριστικές δραστηριότητες γνωριμίας με την καλλιέργεια, συγκομιδή και επεξεργασία των καρπών. Επισκέψιμα οινοποιεία σηματοδοτούν τις οινοτουριστικές δραστηριότητες της περιοχής και τους τοπικούς δρόμους κρασιού ανάμεσα στους αμπελώνες. Επισκέψιμα ελαιοτριβεία δείχνουν πως δημιουργείται το εξαιρετικό παρθένο ντόπιο ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια και ξωκλήσια, ταβέρνες στην εξοχή, παραδοσιακοί ξενώνες σε χωριά αλλά και η βρύση της Γκόλφως και πολλοί πλάτανοι στις πλατείες των χωριών συμπληρώνουν την εικόνα.

Σε λιγότερο από μισή ώρα μπορεί κάποιος να βρεθεί από την παραλιακή στην ορεινή Αιγιάλεια ή ακόμα και στα Καλάβρυτα. Τα βουνά και οι πλαγιές βουτούν στη θάλασσα με κλίσεις που συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά χρωμάτων ανάμεσα στο πράσινο του ελάτου και το γαλάζιο της θάλασσας. Ανάμεσα στις πτυχώσεις των πλάγιων, επτά ποτάμια  ο Κριός, ο Κράθις, ο Βουραϊκός, ο Κερυνίτης, ο Σελινούντας, ο Μεγανίτης και ο Φοίνικας. Επτά ποτάμια που δημιουργούν αντίστοιχα φαράγγια και μια λίμνη, τη λίμνη Τσιβλού, σπάνιας ομορφιάς, ενώ από ψηλά τα ελατοδάση της Ζαρούχλας και του Τσιβλού, της Φτέρης, της Κουνινάς, του Λόπεσι και της Κρήνης κλείνουν το μάτι στον Κορινθιακό και τη Στερεά Ελλάδα, προσφέροντας μια απίθανη, καθηλωτική θέα στη θάλασσα μέσα από τα έλατα.

Και μέσα στο πιο όμορφο από τα φαράγγια, στον Βουραϊκό, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών, κρύβεται μια από τις πιο σπάνιες και όμορφες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος, το νεαρότερο ενδημικό του φαραγγιού, ανεβοκατεβαίνει αρμονικά με το ποτάμι από το 1896, καλύπτοντας ως ονειρικό πέρασμα του φαραγγιού τα 22,3 χιλιόμετρα μήκους και τα 750 μέτρα ύψους από το παραθαλάσσιο Διακοπτό μέχρι τα χιονισμένα Καλάβρυτα, πάνω στα 75 εκατοστά πλάτους της πιο στενής οδοντωτής σιδηροδρομικής γραμμής στον κόσμο.

Η ιστορία

Στο πολίτευμα και τη διακυβέρνηση, ίδρυσε τον 8ο αι. π.Χ. την Α’ Αχαϊκή Συμπολιτεία, με έδρα την Ελίκη και κατόπιν το Αίγιο, έγινε η πρώτη στην ιστορία ομοσπονδιακή δημοκρατία, 2600 χρόνια πριν τις Η.Π.Α. και 2800 χρόνια πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση! Η Αιγιάλεια συνέβαλλε στην απελευθέρωση του έθνους, ωριμάζοντας την ιδέα και προετοιμάζοντας την επανάσταση του 1821 στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (Αιγίου), στις 26 Ιανουαρίου 1821. Συνέβαλλε επίσης στην οικονομία και την ανάπτυξη, παράγοντας και εξάγοντας την περίφημη μαύρη σταφίδα Βοστίτσα, επιτυγχάνοντας για πολλά χρόνια ποσοστά άνω του 50% όλων των εξαγωγών της χώρας.

Η Αιγιάλεια με απρόσμενες και αξέχαστες διαδρομές, μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ποτάμια και φαράγγια, λίμνες και βουνοκορφές, έλατο και κύμα σε προκαλεί να την εξερευνήσεις. Να βιώσεις με κατάνυξη και περισυλλογή τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θρησκευτική και ιστορική αξία. 

Απόλαυσε γεύσεις και γαστρονομικές εμπειρίες ποιοτικών τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων. Ζήσε μύθους και ιστορίες από την προϊστορία και τη μυθολογία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν του τόπου μας. Ζείσε με τον τρόπο που εσύ επιλέγεις, μαζί με τους ανθρώπους της Αιγιάλειας οι οποίοι αποτελούν το κυριότερο πλεονέκτημα της εμπειρίας σου.

Απλόχερη και Απρόσμενη η Αιγιάλεια θα σε Ανανεώσει με Εμπειρίες που θα σε Εμπνεύσουν