ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2023: 10 Χρόνια Οινοξένεια στο Γαστρονόμο – συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον Άγγελο Ρούβαλη

Ο Γαστρονόμος, χορηγός επικοινωνίας των Οινοξενείων 2023 συζητά με τον Άγγελο Ρούβαλη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός θεσμού που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην Αιγιάλεια και τη Βόρεια Πελοπόννησο


Τα δέκα του χρόνια γιορτάζει φέτος το φεστιβάλ Οινοξένεια, που παντρεύει το κρασί με τη γαστρονομία, την φιλοξενία και τον πολιτισμό. Με διάρκεια δύο εβδομάδων, από τις 19 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, δίνει ποικίλων τύπων αφορμές να βρεθεί κανείς στο Αίγιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων. Το πλούσιο σε προτάσεις πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε οινοποιεία, γευσιγνωσίες και πεζοπορίες στους αμπελώνες, εκδηλώσεις σε εστιατόρια που δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κουζίνα και τα ντόπια υλικά, masterclasses, ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αείμνηστη μαγείρισσα και συγγραφέα Εύη Βουτσινά, σε συνέργεια με τον Γαστρονόμο, καθώς επίσης και συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνεται και το διήμερο συμπόσιο «Οινοξένεια Πολιτεία», την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, μια «γιορτή γνώσης και ψυχαγωγίας», όπως λένε οι διοργανωτές, που θα κινηθεί σε πολλούς άξονες – τη γεωμορφολογία του τόπου, οινικά και περιβαλλοντικά θέματα της Αχαΐας, τον ρόλο της δικτύωσης και του οινοτουρισμού, θέματα γαστρονομίας και εστίασης. Ο οινοποιός και πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια Άγγελος Ρούβαλης μάς μίλησε για τη φετινή διοργάνωση, το συμπόσιο και τους τρόπους με τους οποίους το κρασί λειτουργεί ως αφετηρία για μια σειρά από ιδιαίτερες διαδρομές και συναντήσεις.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο που λειτουργεί το κρασί στο φεστιβάλ;

Τα Οινοξένεια είναι μια πρωτοβουλία κυρίως των οινοποιών της περιοχής και είναι φυσικό γιατί είναι αυτοί που δένονται με έναν τόπο. Η έννοια του terroir, που μας έρχεται από το κρασί και το αμπέλι, υποδηλώνει ακριβώς αυτό. Πως ο τόπος, το κλίμα του, η γεωλογική του διαμόρφωση, οι συνήθειες των κατοίκων του και ο δημιουργός του, βέβαια, αντιπροσωπεύονται μέσα στο προϊόν κρασί. Επομένως τα Οινοξένεια είναι τα τοπία και οι γεύσεις. Αυτό δηλώνει και ο διακριτικός τίτλος. Τα τοπία και οι γεύσεις της Αιγιάλειας, των Καλαβρύτων. Σε αυτό το παιχνίδι μπαίνει και η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι αν θέλετε ίσως ο πρώτος παράγοντας που ενδιαφέρεται για τον τόπο. Τα Οινοξένεια δεν είναι μια επιχείρηση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν και να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όπως μια τουριστική επιχείρηση. Όχι, δεν είναι αυτό. Τα Οινοξένεια υπαινίσσονται το μέλλον. Δουλεύοντας σήμερα με τα υλικά τη περιοχής, τα υλικά και τα άυλα προϊόντα, βλέπουμε το μέλλον του τόπου και το πώς μπορεί να εξελιχθεί. Και ο συνδετικός κρίκος είναι το κρασί. Ο οίνος είναι το προϊόν που συνδέει την ύπαιθρο με τον αστικό πληθυσμό. Ο οίνος επώνυμα οργανώνει τη γαστρονομία στο τραπέζι και η γαστρονομία οργανώνει τα τοπικά προϊόντα.

Τι περιλαμβάνει το Συμπόσιο «Οινοξένεια Πολιτεία»;

Το Συμπόσιο «Οινοξένεια Πολιτεία» είναι ένα διήμερο συγκεντρωμένο, οργανωμένο σε ένα υπαίθριο αύλιο χώρο στο Πολυκέντρο του Αιγίου. Ο όρος παραπέμπει στην αρχαία Αγορά. Θέλουμε εκεί να λάβουν χώρα, δημόσια, πολλαπλές δράσεις, μικρές ομιλίες, προβολές, podcasts, μουσική, ερωτοαπαντήσεις με ειδικούς, έκθεση προϊόντων που ξεχωρίζουν, γευσιγνωσίες, πώληση, video animation. Επιθυμούμε μια συνεχή ροή κόσμου, ιδεών, γεγονότων. Μια γιορτή γνώσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Στο τέλος κάθε ημέρας θα λαμβάνουν μέρος σημαντικά γεγονότα. Για την Κυριακή 20/8 έχουμε εξασφαλίσει την προβολή μιας σύνθεσης 53΄από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «In Vino Veritas – Η Ιστορία του Ελληνικού Κρασιού» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Τσεκλένη – μια εξαιρετική δουλειά που αναδεικνύει την ιστορία του κρασιού στη χώρα μας από την Αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Τη Δευτέρα 21/8 θα απολαύσουμε τη μεγάλη μουσική συναυλία της Έλενας Λεώνη, που με τη φωνή και την άρπα της, αλλά και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, θα μας ξανασυστήσει γνωστά τραγούδια, μέσα από μια πιο σύγχρονη ματιά.

Πώς συνδέονται οι εν λόγω δράσεις με την ανάδειξη και την ανάπτυξη της περιοχής;

Στο Φεστιβάλ έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα με άξονες ευέλικτους, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν στις θεματικές που επιθυμούν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Για παράδειγμα, μιλώντας για τον τόπο μας θα αναδείξουμε τη γεωλογία της περιοχής, με τα οικοσυστήματα NATURA που διαθέτει, αλλά και ως μήτρα της ποιότητας των προϊόντων που παράγει. Είναι μια περιοχή που παράγει όλα τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής στην άριστη ποιότητα. Θα δει λοιπόν ο επισκέπτης πως αυτά είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της γεωλογικής διαμόρφωσης του τόπου.

Αυτό μας οδηγεί εκ των πραγμάτων στον οίνο. Η ποιοτική σχέση της Αιγιάλειας με τον Ροδίτη παραπέμπει σε μια νέα τοποποικιλία για το ελληνικό κρασί. Το κρασί θα το παρουσιάσουμε τόσο με απλά λόγια, όσο και με τη σκέψη και το γλωσσάρι ενός sommelier. Θα παρουσιάσουμε τις ιδέες και προτάσεις μας για μια μεταλυκειακή ανώτερη εκπαίδευση στην περιοχή, που θα στηρίζεται στις μεγάλες αμπελοοινικές και οινοτουριστικές δυνατότητες. Τέλος, επειδή το κρασί συνοδεύουν οι γεύσεις, θα εστιάσουμε στη γαστρονομική παράδοση της περιοχής με μια επιλογή των πιάτων που το κοινό θεωρεί τα πιο αντιπροσωπευτικά της τοπικής κουζίνας. Μέσα από αυτά θα αναδειχθούν τα πολλά και ποιοτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Οινοξένεια  εδώ.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Πηγή: Γαστρονόμος 

Μοιραστείτε την εμπειρία!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα