Μαγειρέματα, γευσιγνωσία και προβολή του ντοκιμαντέρ για τα Οινοξένεια στο ξενοδοχείο Long Beach

Σε μια πολύπλευρη εκδήλωση, με ξεχωριστούς καλεσμένους και ιδιαίτερα δρώμενα, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι βρέθηκαν στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Long Beach Resort” το βράδυ της Παρασκευής 24 Αυγούστου στην περιοχή του Λόγγου Αιγιαλείας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Με σταφίδα και κρασί στον Αστερισμό Αιγιάλεια» ξεκίνησε με την παρουσία της καταξιωμένης σεφ Ντίνας Νικολάου, η οποία μαγείρεψε μπροστά στο κοινό με τη βοήθεια του ντόπιου σεφ Μάριου Κούγια και του Απόστολου Βασιλάκη. Η διάσημη σεφ ετοίμασε δυο συνταγές με βάση τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα ΠΟΠ «Βοστίτσα» που φέτος τιμούν τα Οινοξένεια. Αρχικά, η σεφ ετοίμασε «γαριδομανέστρα με σταφίδες» , ενώ ολοκλήρωσε με επιδόρπιο τη «μουσταλευριά με πετιμέζι και σοκολάτα». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τα δύο λαχταριστά εδέσματα και να δουν από κοντά τον τρόπο παρασκευής τους.

Η Ντίνα Νικολάου έχοντας μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις στη μαγειρική, δραστηριοποιείται, τώρα πια, στο Παρίσι όντας συνιδιοκτήτρια σε ένα εστιατόριο μπιστρό το οποίο έχει διακριθεί σαν το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας για το 2017 από το Guide Puldo. Μέσω του εστιατορίου της, η σεφ, αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η Δ.Η.Κ.ΕΠ.Α. σαν διοργανώτρια των Οινοξενείων και μέσω της προέδρου της Μαρίας Παπαχριστοπούλου, τίμησε την σεφ Ντίνα Νικολάου ανακηρύσσοντάς την πρέσβειρα του πολιτισμού της μαύρης κορινθιακής σταφίδας «Βοστίτσα» απονέμοντάς της τιμητική πλακέτα.

Στη συνέχεια της βραδιάς η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της «Κάποτε στο Αίγιο – Ιστορίες του Μεσοπολέμου», ταξιδεύοντας το κοινό στο Αίγιο της δεκαετίας του 30’ και δίνοντας μια οπτική για τη σημασία της σταφίδας εκείνη την εποχή. Επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη διατροφική αξία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας Π.Ο.Π. «Βοτσίτσα», έκανε ο χημικός και συνεργάτης της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) κ. Μιχάλης Καρβέλας, τονίζοντας τα διατροφικά οφέλη του πολύτιμου «μαύρου χρυσού» της Αιγιάλειας.

Άλλη μια ξεχωριστή παρουσία για την χθεσινή εκδήλωση ήταν του Σίμου Γεωργόπουλου – οινογράφου, κριτικού οίνου και γεύσης – ο οποίος επέλεξε μια ετικέτα από κάθε συνεργαζόμενο οινοποιείο του δικτύου Οινοξένεια και έκανε μια  παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε κρασιού, μιλώντας για το πως το κάθε κρασί μπορεί να αναδειχθεί και να αναδείξει μια συνταγή.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Οινοξενεια:  Αστερισμός Αιγιάλεια» παραγωγής της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε σύλληψη και σκηνοθεσία του εικαστικού Βασίλη Ψαρρά, ο οποίος  βρέθηκε στην εκδήλωση και προλόγισε την προβολή. Το “Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια” (2017, 58’) αποτελεί το πρώτο επίσημο ντοκιμαντέρ για τα Οινοξένεια, τον ετήσιο θεσμό οίνου και πολιτισμού της Αιγιάλειας. Το documentary, με πρωτότυπη μουσική, παρουσιάζει τον θεσμό Οινοξένεια και την πολιτιστική ταυτότητα της Αιγιάλειας μέσα από μια ποιητική και ατμοσφαιρική προσέγγιση του τόπου, του οίνου, της γεύσης και του πολιτισμού. Εμπνευσμένο από το πλούσιο παρελθόν αλλά κοιτάζοντας προς το μέλλον, παρουσιάζει την πολιτιστική συνέχεια των ετήσιων εορτών της Αιγιάλειας και της Αχαϊκής γης, αναδεικνύοντας την ιστορική και εννοιολογική κλωστή γεύσης και πολιτισμού: τα Πριμαρόλια του 19ου αιώνα, τα Ανθεστήρια του 20ου αιώνα και τέλος τα Οινοξένεια του 21ου αιώνα, φιλοξενώντας σημαντικές φωνές του ελληνικού οίνου και γαστρονομίας. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Αύγουστος – Νοέμβριος 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018. Η πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο Οινόραμα 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο (Μάρτιος 2018, Αθήνα), μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις οίνου σε διεθνές επίπεδο.

Η βραδιά έκλεισε με την ευχαριστίες της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρίας Παπαχριστοπούλου καθώς και με χαιρετισμό από τη marketer γεύσης και οίνου Popi Wallick, η οποία τα τελευταία χρόνια στηρίζει την προσπάθεια των Οινοξενείων για εξωστρέφεια και επικοινωνία του θεσμού.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το ξενοδοχείο “Long Beach Resort” για την υπέροχη φιλοξενία του καθώς επίσης και τους: Κατάστημα «Καλλιμάνης Επιλογές Ποιότητας», «Ελαιόφυλλο – Κτήμα Αγγελακόπουλου, Παναιγιάλειος Ένωσης Συνεταιρισμών, Super Market Σκλαβενίτης, Τυροκομικά Προϊόντα – «Τσέλιγκας» για την χορηγία των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για να ετοιμαστούν τα εκλεκτά εδέσματα που απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι.

 

Μοιραστείτε την εμπειρία!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα