ΠΕΜΠΤΗ 18/8, ΘΕΑΤΡΟ “ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ”: Ο Δήμος Αιγιαλείας τιμά τον Alexander Payne

ΠΕΜΠΤΗ 18/8, ΩΡΑ 21:00

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ»

Ο Δήμος Αιγιαλείας τιμά τον Alexander Payne

Στην πανσέληνο της 18ης Αυγούστου 2016 θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε τον Αιγιώτη στην καταγωγή και βραβευμένο με δύο Όσκαρ σκηνοθέτη Alexander Payne (Κωνσταντίνο – Αλέξανδρο Παπαδόπουλο).
Ο Δήμος Αιγιαλείας, σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Πέιν, θα τιμήσει τον σκηνοθέτη αναγορεύοντάς τον σε «Επίτιμο δημότη» και «Πρεσβευτή της Αιγιαλείας» για την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει αναφορές στη ζωή και το έργο του και ιδιαίτερα στη βραβευμένη ταινία του «Πλαγίως» (Sideways). Οι αμπελώνες της Καλιφόρνιας είναι το σκηνικό της ταινίας, το κρασί πρωταγωνιστεί και συντροφεύει τους ήρωες σε ένα ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, της γευσιγνωσίας αλλά και της αυτογνωσίας, ενώ το τέλος του ταξιδιού τους βρίσκει πιο ώριμους, λίγο πιο σοφούς και λίγο πιο κοντά στην πνευματική τους ολοκλήρωση, σε έναν παραλληλισμό –πάντα πλαγίως– με το αμπελοοινικό σκηνικό στις πλαγιές της Αιγιάλειας και το δικό της ταξίδι μέσα από τα Οινοξένεια στις γεύσεις και τα τοπία της, στην πολιτιστική της αυτογνωσία..

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

Γευστική υποδοχή του κοινού από τα Οινοποιεία του Δικτύου Οινοξένεια, με παρουσίαση και γευσιγνωσία εκλεκτών τοπικών οίνων.
Μουσικά ακούσματα με μουσικές του οίνου και της πανσελήνου.

 
Η ταινία «Πλαγίως» θα προβληθεί στο κατάλληλο σκηνικό το Σάββατο 27/8 στο Αρχοντικό Γεροφώτη στη Λάκκα Συμπολιτείας, στην εκδήλωση Πλαγίως στις πλαγιές της Αιγιάλειας.
 


Ο παππούς του, Νίκος Παπαδόπουλος, από τον Σελινούντα (Κρόκοβα) Αιγίου, έφυγε μετανάστης το 1910 στη Βοστώνη και το 1913 στην Νεμπράσκα, στην Άγρια Δύση της Αμερικής, όπου δούλεψε σκληρά και πρόκοψε. Ο Alexander γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1961, στην Omaha της Nebraska. Σπούδασε Ισπανικά και Ιστορία στο Stanford University, έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Salamanca στην Ισπανία και Κινηματογράφο στο UCLA Film School.
Ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Alexander Payne έχει βραβευτεί με πάνω από 80 διεθνή βραβεία, ενώ έχει και πάνω από άλλες 120 υποψηφιότητες. Μεταξύ των βραβείων του περιλαμβάνονται 2 Oscar, 2 Χρυσές σφαίρες, 1 BAFTA, 1 AFI κ.ά.
Οι ταινίες του Alexander Payne είναι:
Citizen Ruth (Πολίτης Ρουθ, 1996)
Election (Η Εκλογή, 1999) Υποψηφιότητα Oscar και Χρυσής Σφαίρας
About Schmidt (Σχετικά με τον Σμιντ, 2002) Χρυσές Σφαίρες σεναρίου (Al. Payne) και Α’ ανδρικού ρόλου (Jack Nicholson), Βραβείο AFI Ταινία της χρονιάς
Sideways (Πλαγίως, 2004) Oscar διασκευασμένου σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα σεναρίου, BAFTA σεναρίου, AFI Ταινία της χρονιάς
The Descendants (Οι απόγονοι, 2011) Oscar διασκευασμένου σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας (Al. Payne) και Α΄ ανδρικού ρόλου (George Clooney), AFI Ταινία της χρονιάς 2012
Nebraska (2013), Βραβείο AFI Ταινία της χρονιάς 2014

Στοιχεία: Bio  Awards