ΚΥΡΙΑΚΗ 28/8/2016: ΘΕΑΤΡΟ “ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ”: «Με το τραγούδι, με το κρασί». Γιορτή λήξης

andreatos mesa

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ», ΑΙΓΙΟ

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2016»

«Με το τραγούδι, με το κρασί»

Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος παρουσιάζουν μια μουσικοθεατρική ηθογραφία για το κρασί και τον πολιτισμό του. Το κρασί όπως τραγουδήθηκε στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή παράδοση στις ταβέρνες και τα καπηλειά.

Γευσιγνωσία οίνων από τα οινοποιεία του Δικτύου.

Βράβευση οινοποιών από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Είσοδος: ελεύθερη

«Με το τραγούδι, με το κρασί»

Ορχήστρα: Μουσικό εργαστήρι Αιγίου «ΗΔΥΦΩΝΟ» idifono.blogspot.gr/
Τραγούδι: Γεράσιμος Ανδρεάτος  www.gerasimosandreatos.gr
Μουσική επιμέλεια: Σάκης Παπαδημητρίου www.facebook.com/profile.php?id=100010389318361
Σύνθεση-επιμέλεια παράστασης: Μαρία Παναγιωτακοπούλου  www.facebook.com/maria.panagiotakopoulou.79
Αφηγήτρια: Βαρβάρα Σεφέρη.
Τραγούδι: Έλενα Παπαδημητρίου

Συμμετέχουν:

Κέφι, τραγούδι, χορός και κρασί στη λήξη των εκδηλώσεων «Οινοξένεια 2016» στην Αιγιάλεια

dsc_0733

Ο πολιτισμός του κρασιού στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή παράδοση όπως διαμορφώθηκε και τραγουδήθηκε στις ταβέρνες και τα καπηλειά, ήταν το θέμα της παράστασης που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου στην τελετή λήξης της σειράς εκδηλώσεων «Οινοξένεια 2016», στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο.

Για 4η χρονιά, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. διοργάνωσε και παρουσίασε μια πολυήμερη και πολυδιάστατη γιορτή, γεμάτη από το άρωμα και τη φιλοξενία της Αιγιάλειας και με αφορμή τους εκλεκτούς οίνους που παράγονται στους φημισμένους αμπελώνες της περιοχής αλλά και τα εξαιρετικά προϊόντα της, με προεξάρχουσα την μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Τις 12 ημέρες διάρκειας της διοργάνωσης «Οινοξένεια», ντόπιοι αλλά και πολλοί επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή, διέσχισαν μια διαδρομή πολιτισμού και γαστρονομίας στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της περιοχής σε ισχυρό τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο.

Η ανέλπιστα μεγάλη ανταπόκριση έδειξε πως ο στόχος επετεύχθη, όμως έβαλε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη διοργάνωση το 2017, όπως υποσχέθηκε μιλώντας στο κοινό το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η οποία ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά όλους όσοι στήριξαν με τον τρόπο τους τη φετινή διοργάνωση, μεταξύ αυτών τις επιχειρήσεις του δικτύου «Οινοξένεια» (καταστήματα εστίασης-αναψυχής, αρτοποιεία, ξενοδοχεία-ξενώνες), με ξεχωριστή αναφορά στα 6 οινοποιεία που συμμετείχαν φέτος στο δίκτυο. «Μόνο μέσα από τον πολιτισμό μπορεί να επέλθει η πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας» σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, βραβεύοντας ακολούθως τους οινοποιούς του φετινού δικτύου «Οινοξένεια» προσφέροντάς τους ένα συμβολικό δώρο: ένα κρυστάλλινο ποτήρι για να θυμούνται τις όμορφες στιγμές που πέρασαν φέτος αλλά και να στοχεύουν ακόμα ψηλότερα, στα επόμενα «Οινοξένεια».

Στη συνέχεια, το λόγο είχε η μουσική και το γλέντι. Επί σκηνής παρουσιάστηκε μια αναδρομή στον χρόνο, με αναπαράσταση της ταβέρνας και του καπηλειού ως χώρου επικοινωνίας, διασκέδασης, καλαμπουριού, χαλάρωσης και απόλαυσης. Ως χώρου όπου το φαγητό και το κρασί δεν ήταν παρά η αφορμή για να ενωθεί η μια ψυχή με την άλλη.

Η σύνθεση και η επιμέλεια της παράστασης ήταν της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, ενώ η επιλογή των τραγουδιών και η μουσική επιμέλεια του Σάκη Παπαδημητρίου. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου με τους μουσικούς του Σάκη Παπαδημητρίου (λαούτο-κιθάρα), Βαγγέλη Καρατζά (μπουζούκι-τραγούδι), Αλέξη Χατζηαποστόλου (μπουζούκι-τραγούδι), Θοδωρή Τασούλα (κλαρίνο), Mανόλη Κόττορο (βιολί), Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο), Χαράλ. Παπαγιαννούλη (σαντούρι) και Βαγγέλη Μακρυγιώργο (κρουστά), υπήρξε ένα άριστο μουσικό σχήμα ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής. Τα τραγούδια της παράστασης ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο οποίος με τη σπουδαία του φωνή μετέφερε τον κόσμο στο κλίμα της παλιάς ταβέρνας, ενώ μαζί του ήταν και η Έλενα Παπαδημητρίου. Στον ρόλο της αφηγήτριας ήταν η Βαρβάρα Σεφέρη, με εύστοχες και ιδιαίτερα ‘θεατρικές’ παρεμβάσεις. Συμμετείχαν χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου με άψογες χορευτικές φιγούρες που ξεσήκωσαν το κοινό, ενώ στο θεατρικό κομμάτι συμμετείχαν μέλη της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου και της Θεατρικής Ομάδας Αποφοίτων. Στο ρόλο του μάγκα-ρεμπέτη ήταν ο Γιάννης Καυκάς και του κάπελα ο Αντρέας Σπυρόπουλος. Στον ρόλο της ‘μάγκισσας’ ήταν η Σοφία Βασιλείου και του μπεκρή ο Νάσος Λιβάνης. Στον ρόλο της Σμυρνιάς η Ελένη Παραρά και της αριστοκράτισσας η Ματίνα Κλάγκου. Πολύ καλοί στους ρόλους τους ήταν ο Θανάσης Ντρες, η Κατερίνα Ασπρούκου, ο Πάνος Παπαγεωργίου, η Κωνσταντίνα Βαλλιανάτου, η Υρώ Καραμανόγλου και ο Μιχάλης Γεωργίου.

Πριν και μετά την εκδήλωση, στον εξωτερικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», οι πάνω από 1.500 θεατές που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο απόλαυσαν τους βραβευμένους οίνους των 6 οινοποιείων του φετινού δικτύου «Οινοξένεια 2016».

Η μεγάλη προσέλευση αλλά και ο ιδιαίτερα θετικός απόηχος της φετινής διοργάνωσης, δημιουργούν μια υπόσχεση για τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., που ήδη σχεδιάζει τη διοργάνωση για το επόμενο έτος αλλά και άλλες εκπλήξεις και διοργανώσεις στο ενδιάμεσο διάστημα, πάντα με απώτερο σκοπό την εκλεκτή ψυχαγωγία των δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής, καθιστώντας την Αιγιάλεια έναν αγαπημένο προορισμό για όλο το χρόνο.