Οινοξένεια 2021

Σε Τούτες Τις Πλαγιές Ήρωες Αμπελουργούν!

Στα Οινοξένεια η «ηρωική αμπελουργία» συναντά τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης! Γιορτάζοντας την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση γνωρίζουμε τον αμπελώνα της Αιγιάλειας, τιμούμε τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας και απολαμβάνουμε γεύσεις και τοπικούς οίνους με τον chef Λευτέρη Λαζάρου, τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και το πρόγραμμα Μοριάς 21.

10-12 Σεπτεμβρίου 2021

Τα Οινοξένεια γιορτάζουν την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.

Σε συνεργασία με το πρόγραμμα Μοριάς 21, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, περιηγούμαστε και μαθαίνουμε τις ιστορικές διαδρομές της Αιγιάλειας και ταυτόχρονα τις αμπελοοινικές διαδρομές.

Πανέμορφη η αμπελουργική ζώνη στις πλαγιές της Αιγιάλειας, διαχρονική αλλά και ιδιαίτερα σημαντική. «…Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια» έγραφε ο Παυσανίας στα «Αχαϊκά» του για την Αιγιάλεια και τα εδάφη της («τα περί την Φελλόην»), ενώ κατά την Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, επίτιμη πρόεδρο του O.I.V. Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού, «πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα».

Ο διεθνής οινικός όρος «ηρωική αμπελουργία» (viticultura heroica, οργανισμός CERVIM) που αφορά την αμπελοκαλλιέργεια σε δύσκολες συνθήκες και εδάφη, βρίσκει ιδανική εφαρμογή στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Ο αμπελώνας της με τις σπάνιες ιδιότητές του (βορεινός προσανατολισμός, ιδιαίτερο μικροκλίμα, ιδανικό υψόμετρο και κλίση, προστασία από ζεστούς αφρικανικούς νοτιάδες, μακραίωνη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια, πανέμορφο τοπίο) δημιουργεί πολλούς οίνους ποιότητας, αναγνωρισμένους ως οίνους Π.Ο.Π. αλλά και Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ. 

Οι αμπελώνες της ηρωικής αμπελουργίας, με την δύσκολη καλλιεργητική εργασία, αποτελούν θεματοφύλακες για την τέχνη της αμπελουργίας, προσφέρουν υψηλής ποιότητας οίνους λόγω της ορεινής τους φύσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Οι τοπικές ποικιλίες Ροδίτης, Λαγόρθι, Σιδερίτης, Μαύρο Καλαβρυτινό, Μοσχάτο και Μαυροδάφνη που καλλιεργούνται ιδανικά στην περιοχή δίνουν υψηλής ποιότητας οίνους, πολύ συχνά αναγνωρισμένους και βραβευμένους διεθνώς, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται με εξαιρετικό τρόπο πολλές ξένες ποικιλίες.

Στα φετινά Οινοξένεια η ηρωική αμπελουργία συναντά τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης!

Εγκαινιάζουμε το Μουσείο ψηφιακών εκθεμάτων Αιγιάλειας, με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ένα έργο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Θυμόμαστε αλλά και μαθαίνουμε για την πρώτη τουφεκιά στο Αγρίδι, τη σημαία του Ανδρέα Λόντου, τις μάχες στην Βόβοδα, στον Αχλαδιά, στην Καυκαριά, στην Ακράτα, στο Καστράκι και στον Τσετσεβό, το τρεις φορές κάψιμο της Βοστίτσας αλλά και την διαρκή συνδρομή στον Αγώνα από τους κατοίκους της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας.

Φιλοξενούμε σημαντικές προσωπικότητες της γεύσης και του οίνου. Με ένα ποτήρι κρασί από τις τοπικές ποικιλίες δοκιμάζουμε τις «γεύσεις του ‘21» του chef Λευτέρη Λαζάρου και τις ταιριάζουμε αρμονικά με τις τοπικές ποικιλίες και τα τοπικά κρασιά, όπως μας καθοδηγεί ο Master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Παρακολουθούμε σεμινάρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την γεύση και τον οίνο από τους Λαζάρου και Λαζαράκη, απολαμβάνουμε παραδοσιακούς ήχους και μουσικές με τα εξαιρετικά μουσικά σχήματα Polis ensemble και Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου.

Ανακαλύπτουμε τα «ηρωικά αμπελοτόπια» της Αιγιάλειας και αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του ’21 αλλά και στους αμπελουργούς της τοπικής «ηρωικής αμπελουργίας», προτείνοντας διαδρομές στον αμπελώνα της Αιγιάλειας που ανεβαίνουν τις πλαγιές της, ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες, παραδοσιακά χωριά, μνημεία, ιστορικούς τόπους και επισκέψιμα οινοποιεία, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο προς εξερεύνηση και απόλαυση.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από το πρόγραμμα LEADER/CLLD της Αχαΐα-Αναπτυξιακή και την δράση με τίτλο «Αιγιάλεια: Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια».

Δείτε Το Πρόγραμμα​

Τι Κάναμε!