Τα “Οινοξένεια” στο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού στην Σαντορίνη

Σπουδαίες γνωριμίες, γόνιμες εμπειρίες και γνώσεις πολύτιμες για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού «Οινοξένεια», αποκόμισαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά και η αποστολή από την Αιγιάλεια που συμμετείχαν στις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Οινοτουρισμό που πραγματοποιήθηκε από 14-16 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν η καταγραφή των σύγχρονων ερευνητικών τάσεων σε διεθνές επίπεδο, η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων ιδεών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την εξέλιξη του οινοτουρισμού. Το μεσημέρι του Σαββάτου, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά παρουσίασε στο κοινό τον θεσμό των «Οινοξενείων» και τις βασικές του ενότητες ως εξής:

  • Τα τοπία και οι αμπελώνες, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, που ωθούν και εμπνέουν για τον σχεδιασμό των «Οινοξενείων».
  • Τα επισκέψιμα οινοποιεία και οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, ενημέρωσης και ξενάγησης, καθώς και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν.
  • Τα σημεία εστίασης και οι γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρουν μέσα από τα menu «Οινοξένεια», αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις, την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα και τους συνδυασμούς με τα τοπικά κρασιά, σε ειδικές τιμές.
  •  Οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των «Οινοξενείων», κεντρικές και μεγάλες αλλά και περιφερειακές μικρότερες, διαφόρων τύπων (μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, εκθέσεις, ημερίδες και παρουσιάσεις, δράσεις στη φύση και τους αμπελώνες, γαστρονομικά δρώμενα και γευσιγνωσίες) και η συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων σε αυτές.
  • Το καινοτόμο Δίκτυο ποιότητας «Οινοξένεια», με τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν και τη μεγάλη τους συνεισφορά στον θεσμό.

Αναφέρθηκαν επίσης οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού των «Οινοξενείων» για την εξέλιξη του θεσμού και τα επόμενα βήματά του. Η παρουσίαση χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό, που αποτελείτο μεταξύ άλλων από καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ειδικούς της προώθησης του τουρισμού και της ανάδειξης τοπικών προϊόντων, δημοσιογράφους, γευσιγνώστες και οινοποιούς από Ελλάδα και από το εξωτερικό. Θετική εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η πρόταση του δημάρχου κ. Θανάση Παναγόπουλου, το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινοτουρισμό να πραγματοποιηθεί στην Αιγιάλεια.

Η συνολική εμπειρία της συμμετοχής στο συνέδριο αλλά και της γνωριμίας με τον τρόπο που αναπτύσσεται ο οινικός τουρισμός στη Σαντορίνη θεωρείται από τους συμμετέχοντες ιδιαίτερα σημαντική, μιας και προσέφερε εμπειρίες και καινούριες γνώσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων των «Οινοξενείων», πάντοτε με απώτερο σκοπό τη συνεχή βελτίωση του θεσμού και την εξωστρέφεια του Δήμου Αιγιαλείας, μέσω μιας ολοκληρωμένης διοργάνωσης υπό την αιγίδα και την ευθύνη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ως φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται πως από την Αιγιάλεια, παρόντες στο συνέδριο ήταν, εκτός από το δήμαρχο και την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., η ιδιοκτήτρια ξενώνα και μέλος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Κατερίνα Νομικού-Σπανού, η διευθύντρια της Αχαΐα-Αναπτυξιακή Α.Ε. κα Ηρώ Τσιμπρή, η οινοποιός Σοσάννα Κατσικώστα και ο συνεργάτης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Σωτήρης Μπόλης, ως εκπρόσωπος του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.

Μοιραστείτε την εμπειρία!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα