“Προσοχή εις την Ποιότηταν”

Η εικαστική-ηχητική εγκατάσταση μικτής τεχνικής με τίτλο “Προσοχή εις την Ποιότηταν” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Οινοξένεια 2018 με τίτλο “Μάκινα Πολιτισμού”.

// Concept //
Μέσα απο 3 ειδικά σχεδιασμένα ηχοτοπία, ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες εποχής, αντικείμενα και μια μάκινα διαλογής σταφίδας – το έργο χρησιμοποιεί την μάκινα ως εννοιολογική αφετηρία, ως αισθητηριακή μηχανή γεύσης και πολιτισμού, ως μήτρα δημιουργίας, ώσμωσης και ήχου, ως αφετηρία εντάσεων και δικτύων της μαυρης κορινθιακης σταφιδας της Βοστίτσας που διαπερνούν την προσωπική και συλλογική μνήμη.

// Extended Concept //
Το έργο αποτέλεσε μια site-specific εικαστική παρέμβαση στις παλιές σταφιδαποθήκες στο λιμάνι του Αιγίου και συγκεκριμένα στην σταφιδαποθήκη Τσίτσα (πρώην Πετρόπουλου). Οι αποθήκες και η παραλιακή ζώνη του Αιγίου υπήρξαν μεγάλης σημασίας χώροι κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, με την φημισμένη σταφίδα Αιγιάλειας (Vostizza) να ξεκινάει το ταξίδι της για τα μεγάλα λιμάνια του εξωτερικού. Η παραγωγική περίοδος εξαγωγής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας με το όνομα Πριμαρόλια αποτέλεσε έναν ετήσιο εορταστικό θεσμό για την Αχαϊα (Αιγιάλεια,Πάτρα). Στην κρίση του 1893 – το σταφιδικό ζήτημα υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της χρεωκοπίας του Ελληνικού κράτους επί Χαρίλαου Τρικούπη με το γνωστό “..Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν”.

// Credits //
Σύλληψη-Δημιουργία: Βασίλης Ψαρράς
Περιγραφή: Εικαστική-ηχητική εγκατάσταση μικτής τεχνικής
Διαστάσεις: μεταβλητές
Έτος: 2018
Έκθεση: Παρουσιάστηκε στο κοινό στις 19 – 21 Αυγούστου 2018 (Αίγιο, Ελλάδα)

Μοιραστείτε την εμπειρία!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα